PappasAppar om vårens app-trender för barn

PappasAppar är Sveriges mest välbesökta sajt om appar för barn. Appar.se pratade vårens trender med grundaren Daniel Wieselberg. 

Det är juli 2011 och småbarnsföräldern Daniel Wieselberg, vars intresse för appar funnits sedan 2008, har bestämt sig: han ska starta en sajt om appar för barn, och han kommer att kalla den för PappasAppar. Med en bakgrund som systemutvecklare bygger han upp en helt ny och unik plattform där föräldrar enkelt kan hitta de bästa apparna för sina barn. Nu har det gått drygt fem år sedan sajten lanserades. Sedan några månader är Pappas Appar den mest välbesökta sajten med fokus på appar för barn i hela världen. En sammanställning över recensionssajter finns här.

Läs också: 12 appar en tonårsförälder borde känna till 

 

IMG_8898
Daniel tillsammans med sin familj.

PappasAppar är en populär och välbesökt sajt till för kanske främst föräldrar med mindre barn – på vilket sätt skulle du säga att sajten utvecklats från att den lanserade fram till nu?

– Det som framförallt förändrats sedan jag startade sajten är att utbudet av appar för barn växt kraftigt. När jag startade fanns det endast några få appar som jag kunde rekommendera vidare till andra. Numera finns det så många appar – både bra och dåliga. Jag har väldigt höga ambitioner; jag vill att Pappas Appar skall vara heltäckande när det gäller bra, roliga och lärorika appar för barn. Men det tar tid att leta upp och testa appar, och det tar tid att ha koll på de appar som redan är recenserade. Det senare tycker jag är viktigt eftersom väldigt många använder sajten som ett arkiv. För att kunna hantera alla nya appar tar jag numera hjälp av andra föräldrar som i sin tur tar hjälp av sina egna barn. Vi har liknande värderingar kring vad som gör en app bra och vi hjälps åt med att testa och tycka till om appar. Min egen roll har ändrats så att jag är mer av en redaktör än en skribent. Vi kommer snart upp i tusen rekommenderade appar och därför har jag också arbetat mycket med att göra det lättare att hitta äldre recensioner, exempelvis via sökmotor och olika typer av sammanställningar.

Efter att ha drivit sajten i ett par år; kan du se någon skillnad kring användandet av appar bland barn 2011 och bland barn 2016?

– Från att ha varit någonting nytt och spännande för några år sedan är nog appar numera lite mer som ”vardagsmat” för många barn. Jag tror att det har blivit lite ”slit och släng” och att många föräldrar låter sina barn ladda ner appar själva. Men å andra sidan används numera appar pedagogiskt i förskola och skola. Appar har ur det perspektivet fått en högre status. Det glädjer mig att barn nuförtiden har möjlighet att lära sig saker på ett roligt sätt – kunskap fastnar lättare då. Jag tyckte själv att en del av min skolgång var tråkig och det är en av flera anledningar till att jag började leta efter roliga och lärorika appar till mina egna barn. Det skall vara roligt att lära sig.

Varför har appar blivit så stort, inte bara bland barn, men också i allmänhet?

– Jag tror att det är en kombination av att plattorna är så lättanvända, i jämförelse med vanliga datorer – och att utbudet av appar är stort och priset för appar är så förhållandevis lågt. Apparna är väldigt lättillgängliga också.

Kan du se några tydliga app-trender för barn våren 2016?

– Rent generellt så tycker jag mig se att det i år släpps allt färre appar som vänder sig till barn. Jag tror att en anledning till detta är att många föräldrar numera har fyllt upp sina plattor med barnappar och att efterfrågan därför inte är lika stor som tidigare. Får företagen inga/låga intäkter är det givetvis svårt att få det hela att gå runt. Det finns fortfarande många utvecklare som skapar kvalitétsappar för barn – men inte alls lika många som tidigare.

Vilka råd kan föräldrar ge sina barn kring användandet av appar?

– Jag tycker att man skall prata med sina barn om vilka appar som är okej att ladda ner och vad som inte är okej. Det händer nog ganska ofta att barn får tips om appar från sina kompisar – och då är det bra om man i föreväg har kommit överens med sitt barn om vad som är okej att ladda ner så att man slipper konflikter kring det. Exempelvis kanske man väljer att undvika appar med reklam eller våld. En idé är att regelbundet avsätta en liten slant till appar. För tjugo-trettio kronor får man så mycket mer kvalitet än gratisapparna. För lite äldre barn kan det vara bra att känna till att det finns appar som kan hjälpa dem med färdighetsträning. Det kan också vara bra prata om hur man hanterar appar med chattfunktion och liknande. Att man inte skall lägga till någon som man inte känner, att man inte skall skriva personlig information eller kontaktuppgifter. Ofta kan man använda alias istället för namn eller smeknamn.

Vilka råd om appar för barn skulle du ge till föräldrar?

– Jag har läst att 60% av föräldrar till 5-åringar har dåligt samvete över barnens tid vid skärmarna. Jag tycker själv att skärmtid är ett förlegat begrepp, skärmarna är inte farliga i sig. Jag tycker man kan lyssna på amerikanska barnläkarföreningen som nyligen ändrat sina rekommendationer för barn och skärmtid. Istället för att rekommendera föräldrar att inte låta barn under två år titta på skärmar alls, och äldre barn bara mycket begränsad tid, ger man nu istället råd som bygger på att skärmen är en del av vår miljö idag och att föräldraskapet inte har förändrats. Det är vad barn och deras föräldrar gör med skärmarna som spelar roll, inte skärmarna i sig. Som förälder bör man vara medveten om att det finns appar som är skapade för barn och att det finns andra som skapar beroenden och bara stjäl tid från andra viktiga saker. Det är viktigt att man pratar med och lyssnar på sitt barn – och det är viktigt att man får en bra balans med andra aktiviteter. För mycket av en enda sak är aldrig bra, oavsett om det är en app eller någonting annat.

– Jag tror att många föräldrar har som policy att endast ladda ner gratisappar till sina barn. Tyvärr innebär den policyn att man missar de appar som är skapade för barn. Väldigt många utvecklare väljer nämligen att ta betalt för sina appar direkt för att barnen skall slippa mötas av reklam och köpuppmaningar. En stor fördel med betalappar, som många föräldrar nog inte känner till, är att man kan testa hela appen och få pengarna tillbaka om man inte är nöjd – utan att man behöver motivera. Men vill man verkligen inte ladda ner någonting annat än gratisappar kan man få tips på www.pappasappar.se/gratis. På den sidan listar vi gratis appar som är fria från tredjepartsreklam och ytterligare köp.

Trendiga appar för barn våren 2016 

  1. Easy Music (Hitta recensionen hos PappasAppar här)
  2. Coda Game (Hitta recensionen hos PappasAppar här)
  3. Toca Dance (Hitta recensionen hos PappasAppar här)
  4. Loopimal (Hitta recensionen hos PappasAppar här)
  5. Sago Mini Trucks and Diggers (Hitta recensionen hos PappasAppar här)

1 kommentar

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.