Nytt och smart appspel med resetema för barn 6-9 år

Spelet TwinGo London höjer pulsen, lockar till skratt och gnuggar geniknölarna. Det här är ett lärorikt och roligt appspel för de lite äldre barnen. 

För första gången i ett appspel finns hela talmanus även med som bok i appen. Barnen väljer om de vill läsa eller lyssna på faktatexterna. Till skillnad från en vanlig bok avslöjas inte lösningen på mysteriet i boken eftersom svaret ser olika ut varje gång man spelar. Spelet innehåller förutom boken och reseäventyret även sju olika speluppdrag och ett frågequiz som testar barnens kunskaper om resmålet.

Häng med tvillingarna Alicia och Theo på en resa till London där allt kan hända. Ugglan Livia Belivia är klok som en uggla och lär ut intressant fakta om storstaden och den lilla musen Ozzy måste matas med popcorn för att inte somna.

Det är småbarnsmamman Cecilia Gruvberger som tillverkat appspelet i sitt företag Gobrilla. Som mamma till tre barn, som växer upp i en digital värld, vill hon vara med och positivt påverka utbudet av appspel. Att kombinera nöje och lärande i ett spel om resor är extra roligt eftersom det ger alla nyfikna barn möjlighet att få uppleva världen på egen hand.

I spelet TwinGo får man följa tvillingarna Alicia och Theo, vad kan du berätta om dem och spelets handling? 

– Spelaren får följa med de äventyrsresande tvillingarna Alicia och Theo på en spännande och lärorik resa till London. På tågstationen tar någon fel väska och Alicia och Theo får en väska som det står initialerna SH på. I väskan ligger det en londonkarta med sju kryss markerade och en tågbiljett från Paddington Station. Alicia och Theo ger sig ut på Londons gator för att leta efter SH-typen. Vid varje kryss, alltså sevärdhet, finns det ett uppdrag och om man klarar uppdraget så får man en ledtråd till SH. Svaret på gåtan ser olika ut varje gång man börjar om spelet, säger Cecilia.

På vilket sätt kombineras lärande med kreativitet i spelet? 

– För att barnen ska klara uppdragen i TwinGo London måste de använda både kreativitet, snabbhet och intelligens.  Det kan vara allt från att tyda hieroglyfer, klä på provdockor och flyga flygplan. Det inspelade talmanuset väver in fakta om London samtidigt som det ger en rolig dialog mellan tvillingarna och de människor som tvillingarna träffar vid respektive sevärdhet. Dialogen och faktatexterna finns även att läsa som bok-i-app inkluderat i spelet. Det finns även ett inbyggt quiz där barnen kan testa sina kunskaper om London.

Vilken plats tar och vilken funktion fyller det här spelet i jämförelse med andra appspel för barn? 

– TwinGo London är det första spelet på appspelsmarknaden som kombinerar underhållning och lärande med resetema. Resor och kunskap om andra länder är ett ämne som passar både tjejer och killar.  För oss på Gobrilla är det självklart att alltid tänka utifrån ett väldiversifierat samhälle på många olika sätt både i manus och illustrationer.  TwinGo Games mål är att ge alla barn chansen att upptäcka världen även om man inte har råd eller möjlighet att resa själv. Spelets dialog och spelinstruktioner är både inspelade och läsbara vilket även passar de barn som ännu inte har lärt sig läsa eller om man har läs- och skrivsvårigheter.

Spelet har ett manus som är skrivet av  barnboksförfattaren Maria Forsenborg, berätta!

– Maria Frensborg är en etablerad barnboksförfattare med flera böcker på sin meritlista. Hon har varit med från början och skrivit talmanus och story. Maria har en fantastisk förmåga att skriva om ämnen som kan upplevas som tråkiga men som med Marias ord blir spännande och lustfyllda. TwinGo London innehåller en hel del historisk fakta om London vilket är en utmaning i sig, att skriva historia på ett sätt som tilltalar barnen. Maria har lyckats över förväntan med utmaningen. Min sexåring hemma har till exempel lärt sig vem Guy Fawkes var och varför han blev tillfångatagen.

TwinGo London är det första spelet i en rad spel, vad kan du säga om uppföljaren? 

–  TwinGo Games var finalister i Stockholm Stads Innovationsstipendium december 2015 med innovationen TwinGo Stockholm. Även om vi inte vann så finns det fortfarande som en idé hos oss att göra TwinGo Stockholm för att ge ökad kunskap om Stockholm till såväl svenska som utländska barn. Men först och främst utvecklar vi ett kommande spel som tilltalar den amerikanska appmarknaden, vilket innebär ett spel med ett eller flera resmål i USA. Att utveckla en spelserie med resetema ger nästan oändliga möjligheter vad gäller uppslag till kommande spel. Huvudkaraktärerna Alicia,Theo, musen Ozzy och ugglan Livia Belivia återkommer som välkända figurer på alla resorna.

Bli först med att kommentera

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.