Snapsvisor till midsommar – Blomstertid Nu Kommer och Bä Bä Vita Lamm

När man redan sjungit helangår ett par vändor under middagen kommer denna app erbjuda dig precis vad festen behöver – Snapsvisor!

house surrounded with trees
Photo by Jonathan Petersson on Pexels.com

Melodier som du har hört förr som Hej Tomtegubbar, Blomstertid Nu Kommer och Bä Bä Vita Lamm. Appen har trallvänliga slingor från kända melodier med skojiga texter för att stämma upp i allsång när man skålar. 

En klo för lille bror – Melodi : Bä, bä vita lamm
Droppar faller lätt
Uti kräftans dar
Droppar titt och tätt
Vi tillsammans tar
Vi tar en snaps för far
Och sedan en för mor
Och kräftans klor för lille, lille bror

Snapsvisans historia

Snapsvisans historia kommer från arbetarklassen och var en protest mot motboken 1914 – införandet av Systembolaget och kontrollerad servering av alkohol på krogar. Till smörgårdsborden sjöng man tillsammans dryckessånger innan man förtärde rusdrycken. Det finns inte någon regelbok för vad som är en bra snapsvisa men den flesta håller nog med om att den bör vara kort, ha en kul twist och melodi som är välkänd.

selective focus photo of blue and white flowers field
Photo by Freddie Ramm on Pexels.com

Snapsen är en bit av svensk historiska från början användes brännvin blandat med läkande örter som medicin och kan härledas ända tillbaka till 1300-talet. Akvavit betyder livets vatten och måste vara 37,5 procent alkohol och kryddas med dill eller kummin.  Snapsen finns i allt från kryddigt till fruktigt och dess personlighet beror på vilken region i Svedala den kommer ifrån.

Även om det passar att svepa snapsen som en shot, så ska den helst avnjutas genom att smutta på för att verkligen kunna känna dess smak och arom.

Bli först med att kommentera

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.