Bli proffsbloggare med rätt appar – så kommer du igång!

Har du alltid undrat hur de största av alla bloggare blivit så framgångsrika, men inte riktigt vetat vad de gjort för att lyckas? Bara lugn, här är tipsen om hur du blir en proffsbloggare!

Att blogga har blivit ett av de populäraste sätten att visa upp sig som person på. Oräkneliga antal bloggar finns registrerade på olika plattformar på internet. Några sådana är Nattstad (som numera går under namnet Nouw), Finest eller Devote – och alla ligger i topp av de bästa bloggportalerna.

Men vad är det som gör en blogg populär och läsvänlig, och hur har till exempel Kenza och Blondinbella blivit så framgångsrika med sina dagliga inlägg om sina liv? Jo, de har valt att skriva om saker som intresserar deras målgrupp, vilket är ungdomar (främst tonårstjejer). Plus att de har riktat in sig på mode och skönhet. Bara genom det temat har de värvat flera tusen läsare, för nämn en fjortonåring som inte gillar att läsa det senaste inom det området.

Nu kanske du tänker: jag vill ju också driva en blogg! Då säger vi att, go for it, börja redan idag. Fast innan du startar en blogg bör du veta vad du vill skriva om. Fundera på vilket ämne du är mest kunnig i och intresserad av. Är det mode, spel eller hästsport? Hitta din stil, din nisch.

Kom igång med bloggandet – hetaste tipsen

1. Gör en lista. Skriv ner fem teman som du vill skriva om, samla idéer och välj den punkt du tycker passar dig bäst.

2. Sätt igång och gör en plan. För att lyckas få återkommande besökare kan det vara bra att uppdatera ofta med inlägg, de behöver inte vara långa, men intressanta och något som ger läsarna vad de vill ha. De får gärna innehålla bilder och lite mindre text. Ordna en fin design och sedan är du igång!

3. Ringa in målgruppen. Om du verkligen vill lyckas med din blogg, så försök också nå många målgrupper inom ramen för ditt ämne. Du kan dessutom ha temaveckor så att dina läsare har något att följa eller se fram emot. Eller varför inte anordna tävlingar och frågestunder för att locka fler besökare?

4. Länka. Fyll dina inlägg med länkar till roliga klipp på Youtube, eller till andra sidor på nätet som kan vara intressanta för dina läsare. Du kan även kommentera i andras bloggar, diskutera och engagera dig. Då är chansen större att du syns mer i bloggvärlden och får spridning.

5.Tjäna pengar på din blogg. Det kan du göra genom att bli medlem på bloggerfy.se. Där finns instruktioner om hur du går till väga. Tanken med bloggerfy är att du skriver om ett företags olika produkter på din blogg, och i gengäld får du betalt. Ett annat sätt att tjäna pengar är att du själv kontaktar företag och visar ditt intresse för att göra reklam åt dem. På så vis inleder du ett samarbete. Det är bara att googla så hittar du massa företag som vill ha din hjälp. Men kom ihåg: det är du som oftast måste kontakta dem, och inte tvärtom.

6. Hur personlig ska du vara? Det kan vara svårt att veta hur mycket du ska blotta dig i bloggen. En bra riktlinje är att dela med sig av det som känns bekvämt att låta hela världen ta del av. Undvik att skriva om saker som känns otrygga för dig.

7. Mät statistiken. När du kommit igång med ditt bloggande kan du mäta statistiken av antalet besökare. Det gör du genom att klicka på statistik, den knappen finns på din bloggs inställningar. En annan smart funktion är att du kan bädda in en knapp på bloggen, som översätter dina texter till ett annat språk, om en läsare klickar i det när den besöker dig. På så vis kan du få utländska läsare och lyckas även i andra länder med ditt skrivande. Alternativt kan du på egen hand översätta dina inlägg.

8. Våga skriva! En del kan tycka att det är pinsamt att dela med sig av sådant som händer i deras privatliv, eftersom de är rädda att föräldrarna ska läsa det. Var däremot inte rädd för att bli personlig och våga skriva om tankar och känslor. Det är bara naturligt att man vill uttrycka sig, och om det är via en blogg – satsa! Det händer inte så mycket om dina föräldrar läser det du skrivit, mer än att de lär känna dig ännu bättre och ni kan få en närmare relation till varandra. Så följ din magkänsla, och starta din blivande proffsblogg direkt!

9. Ladda ner rätt appar. När du prickat av punkterna ovan är det dags att börja skriva din blogg. För att underhålla dina läsare måste du vara grym på att uppdatera din blogg. Blanda roliga inlägg med nischade inlägg, flera gånger om dagen, vid tidpunkter då flest folk är inne på nätet och kollar runt. Gör ett schema, helt enkelt. Och du behöver ju inte heller blogga från datorn, nej, de flesta bloggportaler har sina egna appar som går att ladda ner och blogga ifrån – hur bra som helst, då kan du blogga hela tiden! Ett hett tips är att förbereda inlägg som du kan publicera vid ett senare tillfälle, i fall om att du inte skulle orka blogga någon dag.

8 appar du behöver för att sätta igång 

1. Blogg.se 

2. Bloggplatsen

3. Bloglovin

4. Tumblr

5. Devote

6. WordPress

7. Blogkeen 

8. Google Blogger