Allone gör det tryggare att röra sig ute

Tryggare hemväg med Allone – appen där du kan larma omgivningen när du känner dig otrygg. 

Allone har bland annat ett larm som, när de löses ut, går till personer som användaren själv valt ut men även till andra användare som är geografiskt nära.

– Det är oftast inte mamma, pappa eller din pojkvän som kan hjälpa dig om något skulle hända, för de är inte på plats, säger Anders Paulson, grundare av Allone.

Appen har också en funktion där användaren kan låta utvalda personer följa dennes väg hem via gps.

Bakom Allone står Anders Paulson och hans dotter Filippa Paulson, som fått nog av tafsande, övergrepp och andra kränkningar. Anders fick idén om kunna larma omgivningen, när han var orolig för Filippas säkerhet.

– Det är helt oacceptabelt att min dotter och andra ungdomar ska behöva vara oroliga för att bli kränkta när de går på nattklubb, konserter eller festivaler. Jag bestämde mig för att ta fram en gratis app för att hjälpa till att skydda så många som möjligt, säger Anders Paulson.

Allone är en gratis person- och larmapp för smarta telefoner. Appen finns på 15 språk och bidrar till ett tryggare samhälle. Du larmar din omgivning vid nödsituationer och kan låta utvalda kontakter följa dig. Du kan även själv ingripa vid nödsituationer och hjälpa andra Allone-användare. Allone lanserades i juli 2015. Appen kan laddas ner på Apples App Store och i Google Play.

Allone är världens första kostnadsfria app som förvandlar din smarta telefon till ett rån- och överfallslarm som kan skydda dig vid fara. Med Allone kan du också hjälpa människor som utsätts för någon form av nödsituation i din närhet. Dessutom kan du skapa grupper som kan följa dig via en karta exempelvis på väg hem eller i joggingspåret. Allone är Sveriges första personlarmsapp som kombinerar ett larm, möjligheten för dig att följa familj och kompisar och omvänt samt möjligheten att hjälpa medmänniskor i nödsituationer. Allone är utvecklad av pappan Anders Paulson med hjälp av hans 16-åriga dotter Filippa Paulson.

Statistik från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, visar att så många som var fjärde svensk kvinna känner sig otrygg. Appen Allone är ett sätt att adressera behovet av att minska känslan av otrygghet. Med Allones olika funktioner kan du skapa en tryggare vardag för dig själv och dina medmänniskor, genom att:

  • Larma personer i din närhet när du utsätts för en otrygg situation, en nödsituation, som ett rån eller överfall.

  • Hjälpa dina medmänniskor, du larmas och kan komma till undsättning tillsammans med flera andra. 

  • Skapa grupper med kompisar så ni har koll på varandra på vägen hem, på festivaler och när du tar hunden på promenad.

  • Kunna följa dina barn i realtid på vägen till och från skolan eller till olika fritidsaktiviteter.

Idén att larma omgivningen utom hör- och synavstånd fick pappan och affärsmannen Anders Paulson, i Brasilien. Tanken att kunna få hjälp när och där man verkligen behöver den, är grundidén till Allone.

Att både kunna larma alla i sin närhet, sina vänner och familj samt möjligheten att se var dina vänner och familj är någonstans, gör Allone unik och skapar den trygghet vi alla vill känna över våra vänner och familj.

Under sin period utomlands hade Anders känt sig orolig för sin dotters och sin egen säkerhet. Våren 2014 började Anders skissa på appen och under hösten samma år drog han igång projektet med att skapa en överfalls-app för sin nu 16-åriga dotter Filippa, som också har hjälpt pappa Anders med utvecklingen av appen.

– Våld och otrygghet är ett omfattande samhällsproblem, säger Anders Paulson. Jag vill att min dotter Filippa och alla andra barn, kvinnor och män ska kunna känna sig säkra. Det är min förhoppning med Allone, en för alla, alla för en. Genom att ladda ned appen kan du bli tryggare i din vardag och kan hjälpa dina nära och kära.

Tillsammans gör vi skillnad

Med Allone kan du hjälpa till och skapa ett tryggare samhälle. När du laddat ned gratisappen kan du välja om du vill få ett larm när någon i närheten drabbas av en nödsituation på krogen, i trafiken eller på hundpromenaden.

2014 ökade antalet anmälda misshandelsbrott. Allmän plats är generellt den typ av brottsplats som är vanligast vid misshandel. Därefter följer arbetet och skolan, enligt statistik från nationella trygghetsrådet. Med Allone kan vi tillsammans göra skillnad och bidra till ett säkrare samhälle.

Välgörenhetsorganisationer, riksförbund och frivillighetsorganisationer välkomnar Allone. Bland andra RFSU och World Childhood Foundation.

– Allone kan ge ökad trygghet för många: Unga, kvinnor och alla människor som känner sig utsatta av olika skäl i olika situationer. Det kan handla om en blind-date, att gå ensam hem från tunnelbanan om natten eller om en transperson som riskerar att utsättas för hatbrott. Med Allone kan man både få hjälp och hjälpa andra i en nödsituation och därför ska Allone faktiskt kunna göra skillnad, säger Maria Andersson, Generalsekreterare på RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning.

World Childhood Foundation, som arbetar för att förhindra att barn utsätts för övergrepp och exploatering, välkomnar nya teknikmöjligheter.

– Childhood ser det som en självklarhet att utnyttja befintlig teknik för att garantera säkerheten för våra barn. Det är allas ansvar att se till att barn kan hållas säkra. Alla barn har rätt till en trygg och säker barndom och Allones app kombinerar detta på ett effektivt sätt, säger Anna Hårleman De Geer, generalsekreterare för World Childhood Foundation.

Bli först med att kommentera

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.