Från fula ord till fina med Fulfiltret

Det digitala klimatet har blivit tuffare, inte minst bland unga. Hot, hat och kränkningar är en vardag för många användare online. För att jobba förebyggande mot näthat har Länsförsäkringar utvecklat appen Fulfiltret som snällsäkrar dina knapptryck och förvandlar fula ord till fina. 

Ett smickrande meddelande kan ofta ta betydligt längre tid att knåpa ihop än ett som kan upplevas som sårande. Med skärmen som skydd är det lätt att kränka någon, medvetet eller inte. Fulfiltret är ett sätt för oss att ta ansvar för att ett varmare klimat sprider sig på nätet, det skriver Länsförsäkringar på sin hemsida om appen de utvecklat, Fulfiltret. Appen skräddarsyr ditt tangentbord genom att filtrera bort fula ord och ersätta dem med fina. På så sätt förvandlas svordomar och skällsord till komplimanger och lyckönskningar innan du hinner blinka. En god vana börjar hos dig själv.

Med appen Fulfiltret, som tar bort fula ord från mobilens tangentbord, vill Länsförsäkringar uppmärksamma problemet och minska det psykiska lidandet som digitala kränkningar leder till.

– Appen är givetvis inte lösningen på hela problemet men det är ett sätt att lyfta problematiken och skapa dialog över hur vi kommunicerar i vårt samhälle i dag, inte minst på digitala plattformar, säger Fredrik Löfgren hållbarhetschef på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän, i ett pressmeddelande.

Fulfiltret ”snällsäkrar” tangentbordet i mobilen genom att filtrera bort fula och elaka ord och ersätta dem med snälla ord. Svordomar och skällsord blir på så sätt komplimanger och glädjespridare.

– Det här är ett samhällsproblem snarare än ett individuellt problem och det innebär att företag, skolor med flera måste ta ett gemensamt ansvar för att vända på den här negativa trenden. Vi måste helt enkelt bli snällare mot varandra, säger Fredrik Löfgren.

Länsförsäkringar har även tagit fram utbildningsmaterial kring appen, där syftet är att diskutera ämnet nätmobbning, samt väcka tankar kring det hårda språkbruk som används på digitala plattformar. Utbildningsmaterialet är främst tänkt att användas i årskurs 6-9 och passar bra om man som lärare pratar om värderingar, demokrati eller har någon form av samhällskunskapsämnen med sina elever.

Appen är gratis och finns att ladda ner på App Store och Google Play. Här kan du se videon om appen. 

Bli först med att kommentera

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.