Chromecast – Casta iväg med 5 grymma appar

Chromecast har och kommer vara populärt länge tack vare dess enkelhet. Här är fem appar som fungerar grymt ihop med Chromecast.

Till sommaren så kommer Chromecast ha funnits i tre år. På dem tre åren så har det blivit en braksuccé och tagit världen med storm, och det har även hunnit släppas en andra generation.

Chromecast är som många kanske vet en liten HDMI-sticka (2:a generationen är formad som en puck) som man sätter i valfri TV, projektor eller dator-skärm. Stickan/pucken ansluter man sedan till ett nätverk och boom – du har dig själv en enkel smart-skärm.

Det finns många appar idag som har stöd för att kunna “casta” sitt material till en Chromecast. De mest självklara apparna är de som man använder för att se på video exempelvis Netflix och TV4 Play, men det finns även en mängd andra appar som jag i denna text ska tipsa om.

Youtube

En självklarhet. Google som äger både Youtube och tillverkar Chromecast, det kan ju inte bli mer än perfekt? Appen är väldigt enkelt designad och alla vet nog hur Youtube ser ut i dagsläget. Har man en Chromecast så kommer det längst upp i högra hörnet av appen finnas en liten symbol i form av en fyrkant med “wifi-streck” i ena hörnet. Detta är den officiella “cast-knappen” (denna kommer att nämnas flera gånger i artikeln).

För att skicka sitt innehåll till sin Chromecast väljer man helt enkelt ett klipp och sen “castar” iväg det genom ett knapptryck på cast-knappen, och voila! Ljud och bild från din padda eller smartphone är nu uppe på stora skärmen så alla kan se och höra.

Spotify

Man kan tro att Chromecast endast används för att se film och dylikt på en större skärm, men den är så mycket mer än så. I detta fall så kan du få upp din spellista i Spotify på den stora skärmen. Detta är perfekt för fester och andra tillställningar när folk vill veta vilken musik det är som spelas då man kan se det aktuella spåret mm, lite som en större version av det gränsnittet man har i telefonen.

I Spotify så fungerar “castandet” en aning annorlunda dock. Då Spotify har sitt så kallade “Connect”-system så dyker Chromecasten upp som en Connect-enhet, och det finns alltså ingen dedikerad cast-knapp i Spotify. Det fungerar dock precis lika bra som med Youtube och andra appar; Starta appen, välj media, välj din Chromecast och boom, uppe på stora skärmen!

Just Dance

Japp du läste rätt. Dans-spel klassikern finns för smartphones och har stöd för Chromecast. Det hela går till som så att du på mobilen får instruktioner om hur du bär dig åt, och sen kopplar du upp mobilen genom att klicka på cast-knappen och du får upp alla rörelser och resultat på din TV, precis som originalet!

Spelet funkar som så att din smartphone är styrkontrollen som du håller i under spelets gång, då den använder accelerometern för att känna av rörelser och känner av när du rör dig rätt eller fel.

ES File Explorer + ES Chromecast Plugin

En av de mer kraftfullare applikatonerna med Chromecast-stöd. ES File Explorer är i grund och botten en fil-hanterare precis som på en dator där du ser allting i ordning i form av namngivna mappar etc, precis som på vilket dator som helst.

Med insticks-appen Chromecast Plugin så har du möjligheten att casta vad du en hittar i dina mappar. Enda nackdelen är att du inte kommer kunna köra spel eller liknande grejer ifrån denna app, utan det är mest en media-hubb precis som Youtube, fast med den stora skillnaden att du kan välja exakt precis vilket material som helst som du har antingen på mobilen eller på en fil-server hemma. Du kan på så sätt visa dina senaste släktfoton som du har liggandes på telefonen, eller ta steget längre och streama Full HD-filmer mm från din dator direkt till Chromecasten.

Google Cast

Detta är en annorlunda app, och vad som är så annorlunda med den är att det inte är en app som du laddar ner på din smartphone eller padda. Du laddar ner den som ett tillägg i webbläsaren Google Chrome.

I Google Chrome (och även andra webbläsare) så finns det stöd för appar eller tillägg som det heter. En av de tusentals som finns är Google Cast. Google Cast är ett litet tillägg i Chrome som gör att du kan skicka flikar i webbläsaren direkt till tv-skärmen. Ett exempel är ifall du kommer hem ifrån jobbet och inte orkar sitta framför datorn för att läsa nyheter, då kan du enkelt surfa in på nyhetssajten som vanligt, sätta på Google Cast i Chrome, och casta iväg hela sajten till din TV, och sen slänga dig ner i soffan och läsa nyheterna i en mer avslappnad form.

Den enda nackdelen med den här appen är att du måste ha någon typ av fjärrkontrolls-app i din smartphone eller padda för att kunna styra datorn. Det finns mängder av dem och ett exempel är ett annat tillägg i Chrome som heter Chrome Remote Desktop.

Bonus: Spegla enhetens skärm/ljud

Det här är en bonus för er som använder en Android-enhet (inte iPhone eller iPad alltså). I Chromecast-appen som man använder i början för att installera sin Chromecast, så finns det ett alternativ i sidomenyn som heter “Casta skärm/ljud”, och det är precis vad det låter som. Detta alternativ låter dig skicka hela din bild och ljud på din enhet till din Chromecast, eller spegla sin skärm/ljud som man också kan säga.

Säg att du som app-utvecklare är på presskonferens och ska visa upp hur din app fungerar och visa vad appen har för nyheter. Då kan du gå in och klicka på detta menyval och därefter spegla allt innehål på din enhet upp till en större skärm och på så sätt med enkelhet visa hur appen fungerar och hur den ser ut. Det som visas på skärmen är precis det som är på mobilen: alla bilder och ljud, rörelser, animationer etc. En spegling helt enkelt.

Du kan köpa Chromecast för 390 kr på teknikmagasinet.

Bli först med att kommentera

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.