Djurvänliga appar

Djurvänliga appar

Max Hamburgare har lanserat Green Family och brottaren Mike Tyson som har bitit av en mans öra är idag vegan. Det blir allt populärare att äta vegetariskt och vegansk mat samt att av etiska skäl välja bort kläder, hygienprodukter och kosmetiska med tank på djurens förhållanden. Vi ser att stora kedjor som H&M, Filippa K och Gant FFA – Fur Free Alliance certifierar sig.  Här kommer tips som under lättar letandet för dig som vill leva en livsstil med hänsyn till djuren med hjälp av de bästa veggo-apparna!

FFA skapades 2007 som en märkning för de etiskt medvetna att kolla efter för att se att de är märkta med Fur Free Alliance. Detta innebär dock inte att de ej förekommer animaliska produkter utan säkerställer att djuren ej har fötts upp i syfte att använda det till päls som t.ex. chinchillor, räv och mink. Katt, hund, mårddjur och säl får inte förekomma på något sätt. Däremot djur som fötts upp i första hand för köttet som häst, älg, hjort och nötkreaturs skinn får exponeras. Det tillåts även att använda material klippt, rakat och kammat från levande djur för att framställa ull, angora och kashmir.

Vi har tittat på vilka appar som kan hjälpa dig att hålla koll på vad du äter och köper

HappyCow AppHappyCow

HappyCow är en global app för att söka restauranger med vegan och vegetarisk mat runt om i värden.  Man kan använda deras sökfunktion till att hitta restauranger i närheten på via googel-maps eller spara ner offline för exempelvis en semester i Barcelona, Texas eller Oslo och det går även att se utan internet om de har öppet.

Förutom att söka området går det också att välja om du vill se vegan, vegetarisk eller veganska alternativ på menyn. De står informativt om samtliga matställens namn, öppettider, Facebook, telefonnummer, avstånd, karta, adress, prisklass och om de finns också bilder och recensioner från andra användare.

Djurvänligt

Är djurensrätt app och 100% vegansk är godkänd av dem och är Sveriges första veganska certifiering.  Detta innebär att företagen följer den internationella standarden FFA för att få stå med på Djurvänligt måste det gälla bolagets alla produkter som t.ex. kläder, väskor, accessoarer och kosmetika.

Ingen känner väll motvilja inför att köpa produkter där vi ser skyltar med ”not tested on animals” och ”against animal testing” dock känner man sig lura då dessa etiketrar trycks utan att överstämma. Nya Zeeland ligger i framkant med djurskydd och har inför en lag  som tillskriver djur som medvetna varelser med positiva och negativa känslor b.la. smärta, oro och förhoppning. Tror de flesta av oss kan ge gehör för att vi vet att djur är emotionella.

Icke djurtestat uppfyller kraven för HCS och HHSP och samtliga produkter i appen har alltingen V – Vegan, eller DV – Delvis Veganskt. Man hittar kosmetika, hygien och regnörings produkter som bland annat Bulldog, Maria Nila Urban Decay

Veggokoll AppenVeggokoll

 Ta en bild på produktens streckkod i mataffären för att se om den innehåller animaliska produkter och du kan också söka bland varor för att ta reda på om de är veggo plus visar om de är ekologiskt. Passar även dig som vill veta om varan är glutenfri, eko eller laktosfri. Det är lätt att tro att vegansk mat bara finns i den lilla veggohyllan men många produkter står bland de andra som man aldrig skulle gissa på var helt veggo. Visste du t.ex. att Calippo Cola, Ideal Makaroner, delicatoboll, garants frysta kanelbullar, roast n´toast och skogaholmslimpa är helt veganska? Inte jag i alla fall, så blev glatt överraskad av att se att jag kan bjuda på vanliga kanelbullar och dricka kaffe till nästa gång man träffar sina vänner och alla kan äta utan omsvep.

Bli först med att kommentera

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.