Svenska Akademien

book page
Photo by Skitterphoto on Pexels.com

Svensk Ordbok och SAOL är två grymma appar av Svenska Akademien för den vetgirige!

Ordboksappen speglar innehållet i Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien som kom ut i tryckt format år 2009. Ordboken utgör en ingående beskrivning av det allmänna ordförrådet i modern svenska. Tyngdpunkten ligger på ordens betydelse och användning i kombination med historiska uppgifter.

Appen bygger på den lexikaliska databas som utarbetats och vidareutvecklas vid Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet. Den innehåller bland annat:

• 65 000 uppslagsord med ingående betydelsebeskrivningar
• 100 000 språkliga exempel och 5 000 idiom
• uttalsuppgifter samt inläst uttal
• uppgifter om ordklass och böjning, ordled och ordbildning
• upplysningar om ordens stil och bruklighet
• särskilda konstruktionsuppgifter
• dateringar av mer än 70 000 ord och betydelser (från före 1000-talet till 2000-talet)
• etymologier för cirka 28 000 ord och betydelser
• välkända citat i anslutning till enskilda artiklar
• stilrutor, det vill säga kommentarer om språkriktighet.

I appen kan du söka på ordens grundformer och på ett stort antal böjda former. Tack vare en stavningshjälp hittar du fram till ett uppslagsord även om du är osäker på hur det stavas. Du kan söka på delar av uppslagsord. Det är också möjligt att söka på flerordsuttryck, till exempel kasta in handduken (’ge upp’). Från länkar i ordboksartiklarna kan du också navigera i ordboken och komma från en artikel till en annan. Avslutningsvis kan du höra hur uppslagsorden uttalas, om du är uppkopplad mot internet.

Appen är utvecklad av Isolve AB i samarbete med ordboksredaktionen vid Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet. Stavningshjälpen är baserad på algoritmer från Oribi AB.

https://play.google.com/store/apps/details?id=se.svenskaakademien.so16

flat lay photography of an open book beside coffee mug
Photo by fotografierende on Pexels.com

SAOL

Denna ordboksapp speglar innehållet i den 14:e upplagan av Svenska Akademiens ordlista (SAOL 14) från 2015. Ordlistan bygger på den lexikaliska databas som utarbetats och vidareutvecklas vid Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet.

SAOL 14 ger i första hand rekommendationer om stavning, ordböjning och ordbildning av ett stort urval svenska ord. Därutöver ges också uppgifter om ordens uttal och bruklighet, och i många fall också kortfattade betydelseupplysningar.

SAOL ska inte förväxlas med definitionsordboken Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO) och det historiskt inriktade verket Svenska Akademiens ordbok (SAOB).

SAOL 14 innehåller mer än 13 000 nya uppslagsord jämfört med förra upplagan från 2006. Drygt 9 000 av förra upplagans ord har utgått. Några exempel på sådana uppslagsord är: alltbehärskande, amalekit, bandstation, bejakning, dispaschkostnad, inmalningstvång, muskötkula, själsart och tingsfrid.

Bli först med att kommentera

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.