Efter skilsmässan skapade Maria familjeapp

När skilsmässan kom blev allting rörigt. Plötsligt blev det svårt att hålla koll på vem som skulle göra vad, med dottern, och när. Det slutade med att Maria tog initiativet att skissa på vad som sedan blev appen Lifepuzl.

Maria Forsberg Lönn, 48, hade varit ihop med sin dåvarande man i hela 14 år, varav gift i fyra, när de en dag bestämde sig för att separera. I långa perioder hade de levt i omständigheter som var påfrestande. De miste anhöriga, hade en djup konflikt med en släkting och kämpade med ofrivillig barnlöshet i flera år.

– Mitt uppe i allting köpte vi drömgården som skulle renoveras från grunden. När vår efterlängtade dotter sedan kom till världen var vi alldeles utmattade, sålde vår fantastiska gård och flyttade till en ny stad. Tyvärr lyckades vi aldrig hitta tillbaka till varandra, säger Maria.

Deras dotter, Engla, var fyra år när relationen inte längre höll. Maria och hennes partner gick isär.

– Det var en fruktansvärt jobbig tid och det värsta jag varit med om. Vår dotter var så liten att hon nog inte förstod vad som hände. Hennes pappa flyttade till ett hus ganska nära oss och på själva flyttdagen hjälptes vi åt att flytta allihopa.

– Jag kommer ihåg hur mycket vi pratade om att hon skulle få ett till rum, få vara med och inreda det själv tillsammans med sin pappa.

Skapade egen app
Det nyskilda paret hängde fast vid det lilla positiva de kunde hitta. Men de hade aldrig några negativa diskussioner när dottern var med, även om det var mycket känslor som behövde luftas.

– När vi separerat upptäckte jag hur otroligt svårt det var att hålla reda på allting från två olika håll. Jag anade inte att det var så mycket att hålla reda på.

Det blev många sms och mejl för att påminna varandra om olika saker som rörde Engla.

– Droppen kom när jag hade påmint min ex-man om ett barnkalas så många gånger att jag själv tappade bort vilken dag det var. Följden blev att han ställde in en resa och åkte med kalasklädd dotter till en festlokal som var helt tom. Det var en vecka för tidigt!

– Efter det började jag leta efter ett verktyg som kunde hjälpa oss men hittade inget som passade. Till slut började jag själv skissa på hur det skulle kunna se ut och landade i en lösning med en gemensam familjekalender i telefonen.

Eftersom Maria också hade funderat över att barn som bor på två håll inte får ett gemensamt fotoalbum, utan det blir ett album hos mamma och ett annat hos pappa, ville hon ha med en gemensam dagbok för både bilder och text.

– Jag skapade appen LifePuzl. Nu kan jag, min dotter och hennes pappa lägga in allt som ska hända och allt som har hänt i appen och det funkar jättebra. Kalendern är lite av ett “nödvändigt ont” för att hålla reda på allt och dagboken är en riktig bonus att sitta och bläddra i och se vad Engla har gjort.

Appen på världsmarknaden
Allt finns samlat på samma ställe och är tillgängligt för de man väljer att dela grejer med. LifePuzl används numera inte bara av föräldrar som separerat utan alla möjliga familjer som vill ha koll tillsammans.

Applikationen finns tillgänglig både för Iphone och Ipad, och liknar ett internt socialt nätverk. Där kan partners, en grupp eller familj berätta och dela saker med varandra. Målet är att information, på ett enkelt sätt, ska kunna spridas mellan utvalda personer. Och tja, det behöver faktiskt inte handla om att ett skilt par eller särbos använder appen – nej, även företag och personliga assistenter finner appen tillfredsställande.

Just nu har appen hela 8000 användare i Sverige. Men Maria siktar högt, och sedan världslanseringen i September förra året, är nu målet att värva 50 000 användare.

Mer om Maria

Namn: Maria Forsberg Lönn.

Ålder: 48 år.

Familj: Maken Lasse, dottern Engla samt bonussonen Ced. Plus häst, hund och några trädgårdshöns.

Bor: I villa.

Gör: Utvecklar familje-appen LifePuzl. Driver även ett eget företagshotell samt jobbar med djurskyddsfrågor på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).

Hemsida: http://www.lifepuz.se

Psst! Du hittar Lifepuzl på App Store, där kan du ladda ner antingen a) gratisversionen eller b) den reklamfria premium versionen som kostar 99 :-/år.

mariaforsberglonn_1_604x1078px 5 iphone iphone3.5-05