Verktyg på fot – 4 appar för din smartphone

Idag ser vi knappt skymten av klassiska mobiltelefoner. Utvecklingen har gått framåt och nästan alla har en smartphone. Vad dock väldigt få användare verkar veta är att smartphones idag klarar mer än att bara föra samtal, driva enklare spel och användas för att surfa på nätet. Här följer en lista med appar som utnyttjar smartheten i din smartphone.

1. Unified Remote Control

Unified Remote Control är en applikation som förvandlar din smartphone till en multi-fjärrkontroll. Den här appen är främst avsedd för att styra datorer utan att du behöver sitta fysiskt framför datorn, med andra ord kan du ligga i sängen och slappa. Appen styr datorn över wifi eller bluetooth och sedan genom en server som du installerar på datorn. Som användare kan du styra spotify, datormus/tangentbord, powerpoint-presentationer eller webbläsare. Direkt från din smartphone. Det finns en gratisversion och en betalversion, där betalversionen erbjuder många fler och mer avancerade fjärrkontroller.

Appen finns till iOS, Android och Windows Phone, och servern för datorn ifråga finns för Windows XP-8.1, Mac OSX och Liux.

2. Compass Level

Det här är en väldigt enkel applikation, men samtidigt ändå rätt så avancerad. Den gör om din smartphone till ett vattenpass, och det här är möjligt tack vare smartphonens inbyggda accelerometer samt gyroskop. Det finns tre olika lägen. Det förstaläget är till för att mäta horisontalt, det andra för att mäta vertikalt och det tredje för att mäta en plan yta. Appen visar inte bara ett vanlig vattenpass, utan även i digitala grader hur stor lutningen är på x respektive y-axeln. Även här finns det en gratisversion och betalversion. Betalversionen erbjuder allt ovanstående samt gps-funktioner för att mäta hastigheter med mera, och tar bort annonser i appen.

Compass Level finns för Android, men iOS har liknande appar som gör nästan samma saker, där “Vattenpass” från INEV Studios AB är närmast och kostar 9kr.

3. Barcode Scanner
Barcode Scanner betyder på svenska “streckkod scanner” och är precis vad det låter som. Appen använder sig av kameran på mobilen och använder sedan ett system som kan läsa av streckkoder och QR-koder och därefter ge dig alternativet om du vill göra en webbsökning eller produktsökning. Appen är främst till för att hitta priser och recensioner på produkter om du scannar vanliga streckkoder.

Appen är helt gratis och innehåller har inga annonser. Den finns tillgänglig för Android, iOS och Windows Phone.

4. Google Translate
Alla vet nog vad det här är för app, men här kommer en enkel förklaring för de som inte vet: Google Translate är Googles egna översättare som översätter språk och tal mellan två språk. Just nu stödjer den upp till 90 olika språk. Det ska dock sägas att den inte är helt fläckfri, då du i många fall kan få väldigt grova grammatiska fel på diverse översättningar, men samtidigt så finns det ingen annan tjänst som gör uppgiften bättre i dagsläget, och särskilt inte lika snabbt och lika enkelt.

Appen är helt gratis och finns i princip till alla plattformar.