Appen som räddar liv i trafiken

Under förra året inträffade runt 70 000 trafikolyckor i Sverige. 264 personer dog i trafiken och 4 681 personer skadades allvarligt. irezQ är appen som har till syfte att rädda liv i trafiken genom att varna andra trafikanter om olyckor när de är ute och kör, samt förbättra räddningsinsatsen då olyckan är ett faktum.

– Jag kom på idén efter att min vän körde på en 400 kg tung älg. Fastklämd i sin bil, började vännen fundera över lastbilen han just kört om och vad som skulle hända om inte lastbilen såg honom i tid, berättar ingenjören Tor Sjödin, grundare av irezQ i ett pressmeddelande.

Vid olyckan på Tranarpsbron i Skåne 2013 där över 90 bilar och lastbilar körde in i varandra och trafiken stod still under flera dagar, skedde den sista krocken 15 minuter efter den första.

– Förhoppningen är att så många som möjligt ska börja använda appen för att tillsammans minska risken för seriekrockar. irezQ känner automatiskt av när en olycka sker. Om så är fallet skickas det blixtsnabbt ut en varning till alla som har appen, och det skapas en virtuell varnings-zon säger Tor Sjödin.

Varningen läses upp i ett röstmeddelande, telefonen blinkar och det skickas även ut ett textmeddelande. Väljer man att uppgradera till premium-medlem kommer irezQ-appen, vid en olycka, dessutom att larma en operatör hos SOS-international som ser din aktuella position, ditt inbromsnings-förlopp, dina personliga uppgifter samt nöd-kontakter angivna i appen.

Varnar i tid

Moderna telefoner innehåller en mängd sensorer som kan avläsas. irezQ har utvecklat matematiska algoritmer som ständigt läser av sensorerna och som kan tolka om telefonen utsätts för onormala krafter. Vid en trafikolycka blir det drastiska förändringar i rörelsemönstret och irezQ utlöser då ett larm som sekundsnabbt skickas till alla medtrafikanter i form av budskapet: ”VARNING! OLYCKA I NÄRHETEN: SÄNK FARTEN!”

– De förare som finns i olyckans närområde varnas sekundsnabbt så att de har möjlighet att sänka farten och undvika nya olyckor. För personerna i det olycksdrabbade fordonet minskar risken att bli påkörda och drabbas av nya eller ytterligare skador, fortsätter Tor.

irezQ-appen har normalt sovande status och drar ingen energi från telefonen. Tjänsten aktiveras automatiskt när du förflyttar dig mer än 1000 meter och når en hastighet överstigande 25 km/tim. Registrering av trafikflödet är helt passivt och ingenting händer om resan genomförs utan incidenter. Det är först när en icke normal rörelseförändring inträffar som irezQ aktiverar larmfunktionen. Larmet fångas upp av systemets larmcentral och skickas automatiskt ut till närliggande irezQ-medlemmar.

– Man kan använda sig av irezQ anonymt, men man kan även välja att kopplas ihop med en larmcentraltjänst som innebär att systemet meddelar vem som är olycksdrabbad. Larmoperatören kontaktar vederbörande. Vid svar bedöms räddningstjänstbehovet och räddningstjänsten larmas eller inte. Vid uteblivet svar aktiveras larm till räddningstjänsten kompletterat med information om den olycksdrabbade som kan vara av stor vikt vid en hjälpinsats.

Appen finns tillgänglig på Google Play och App Store.

irezQ är en patentsökt svensk uppfinning uppfunnen av ingenjören Tor Sjödin. Tjänsten har varit i testdrift i Sverige i över ett år och nu lanseras den förbättrade versionen efter återkoppling från användarna. irezQ AB är Associated Partners med Chalmes/SAFER och har även inlett ett samarbete med professor Gunnar Karlsson (KTH) för vidareutveckling av ytterligare, framtida funktionalitet.

SOS International är avtalspartner och sköter larmhantering för irezQs medlemmar.