Appar ger staten 750 miljoner

Miljonregn. Appar ger staten 750 miljoner kronor på appar och andra digitala tjänster. Allt tack vare nya momsen på appar. 

Det är sajten IDG.se som rapporterar om att nya regler för försäljningen av appar, streamingtjänster och dataspel gav intäkter långt över förväntan för svenska staten. Förra året gick statskassan 750 miljoner plus tack vare att svenskar köpt appar och andra digitala tjänster.

I januari 2015 infördes nya regler för företag inom EU som säljer digitala tjänster. Innan betalade de moms i länderna där de verkade, fast vad som är nytt är att momsen nu ska redovisas i det medlemsland där köparen bor. Beräkningen som gjorts på 750 miljoner baseras på eurons snittkurs under 2015, en siffra som kom att bli lite av en överraskning för staten. Man hade nämligen tippat på att gå plus med 50 miljoner på appar och andra digitala tjänster, men plussiffran blev väldigt mycket högre.

– Det har inte gått att få fram de här uppgifterna, och det går inte att bygga en budget på gissningar. Därför valde man att göra en försiktig prognos, säger Kerstin Alvesson som är rättslig expert på Skatteverket, till IDG.se.

Läs också: 12 appar en tonårsförälder borde känna till

Kerstin Alvesson säger också till IDG.se att om handeln med de digitala tjänsterna ökar, då kommer också de här intäkterna att öka, men det är bara gissningar.

Moms för appar innefattar allt från mobilappar, dataspel och streamingtjänster. Men då momsen inte specificeras kan inte Skatteverket utläsa hur mycket moms respektive tjänst bidragit med. Konsumenter i Sverige har redan innan betalat moms på sina köp av appar, skillnaden är bara att det då hamnat i ett land där verksamheten är placerad. Av de som säljer digitala tjänster har många därför placerat sin verksamhet i länder med låg moms.

Sverige får inte bara in mycket pengar via appmomsen, Sverige betalade även under förra året ut omkring 128 miljoner kronor till andra EU-länder för tjänster online som sålts härifrån, däribland appar.

Läs också: Kom i form med träningsappen 7-Minute Workout

Så här fungerar appmoms: 

  • Sedan den första januari 2015 måste företag inom EU som säljer digitala tjänster betala moms i landet där köparen finns.

  • Företagen registrerar försäljningen i ett nytt system som heter MOSS (Mini One Stop Shop), och enligt Skatteverket är alla branschens stora aktörer och majoriteten av de mindre företagen anslutna.

Bli först med att kommentera

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.