Appen Kry

Besök läkare via App
Appen Kry, läkarbesök via App

Du måste vara väldigt frisk för att orka vara sjuk – så sa alltid min mormor som jobbade som sjuksköterska hela sitt yrkesliv. Hon hade vart överlycklig över att man nu genom appar som Kry kan minska antalet personer på sjukhusen, då många som vill bli undersökta och få hjälp faktiskt inte alltid behöver söka sig till ett sjukhus eller en vårdcentral.

Besök läkare via App
                                         Appen Kry, läkarbesök via App

Äntligen kan man alltså hemifrån ringa en legitimerad läkare och få hjälp på plats, för exempelvis förkylning, akne, sömnsvårigheter, ångest, insektsbett, illamående och mycket mer med ett enkelt videosamtal i appen Kry, som främst är till för lättare sjukdomar.

Genom ditt mobila Bank-ID legitimerar du dig i appen och betalar innan samtalet med läkare. Läkaren ringer sedan upp dig via videosamtal i appen och du får på så sätt en rådgivning om vad som behöver göras. Appen har en egen inkorg där eventuella recept, remiss och sjukintyg hamnar i en nedladdningsbar PDF-fil. Kostnaden för videosamtal är 250 kr, högkostnadsskydd och frikort gäller. Appen är öppen för videorådgivning vardagar 07.00-00.00 och helger 08.00-22.00.

Läkarna kan genom appen både förnya gamla och skriva ut nya recept, med undantag för beroendeframkallande eller narkotikaklassade läkemedel. Beslut om sjukskrivning i upp till 2 veckor kan också fattas av läkaren, om det anses nödvändigt. Dessutom är det kostnadsfritt för personer under 20 år och över 85 år.

Anser läkaren efter rådgivningen att du behöver ytterligare provtagning, röntgen eller annan typ av vidare undersökning så kommer du att bli hänvisad till sjukhus. Om du är orolig att du är mer än lättare sjuk ska du självklart vända dig direkt till 1177 Vårdguiden och vid en nödsituation ring 112.

Ett eventuellt problem med denna typ av app skulle gå i linje med en pågående debatt om huruvida en tjänst som denna kan belasta skattesystemet. Problemet skulle då vara att tjänsten överanvänds och att folk använder appen i mycket större utsträckning än om de hade behövt gå till vårdcentralen. Men om den används på rätt sätt är appen mycket användbar för de som kanske har långt till vårdcentral, som har svårt att gå eller helt enkelt de som skulle gå till vårdcentralen, men blev lite lata på kuppen.

Läs mer om detta hos Sveriges Radio

Själv tycker jag verkligen om idén och tror att vi kommer att se liknande appar mer och mer inom en snar framtid. Man får ut det bästa av två världar när man kan få tillgång till prima sjukvård – från sin egen säng! Hjälp till fler människor – utan att några jobb går till spillo.

Så nästa gång du ligger i fosterställning, har rethosta eller kallsvettas av feber så testa Kry. Och kom ihåg att de flesta vanliga sjukdomarna sprids på platser där många människor möts – som i väntsalen på vårdcentralen.

Kry har även legitimerade psykologer, som kostar 299 kr för ett 25 minuter långt utvärderingssamtal, och efter det kostar samtalen cirka tusen kronor per gång.

Må väl!

Bli först med att kommentera

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.