Threads – Instagrams nya app

Threads instagram

Facebooks strävan efter monopol på alla sociala mediekanaler är ingen nyhet och deras sista pusselbit är att slå ut Snapchat. Efter floppen med Direct – utmanare till Snapchat – i våras trodde vi att det skulle dröja innan nästa försök kom, men här är det nu Threads!

Min första känsla för denna app är att den på många sätt är överflödig. Den är ändå ett naturligt steg för Facebook att ta så stora marknadsandelar som möjligt. Det är Facebooks dotterbolag som ligger bakom appen. De lade till ”nära vänner” funktionen på Instagram förra året. Vilket nu är själva stommen i Threads. Det är de utvalda personerna där ifrån som du skickar bilder/skriver med i appen. Efter släppet på börsen sjönk Snapchat med 5,3% och Facebook gick upp med 2,5%.

Threads nya Snapchat?

När du går in i Threads får du upp en kamera samt genvägar till de ”nära vännerna” du har valt ut på Instagram. Har du inte redan den funktionen kommer appen begära att det är det första du gör. Du kan chatta, skicka bilder, se på stories från Instagram och dela enkla statusar om vad du gör just nu t.ex. ”åker bil, chillar eller pluggar.” Till skillnad från Snapchat har inte Threads olika filter, men det kan troligen komma i ett senare skede om appen får genomslagskraft.

En något obehaglig funktion du kan slå på är ”automatiska statusuppdateringar”. Då berättar appen för dina nära vänner vad du gör, genom själv att dra slutsatser baserat på plats och inlärning. Appen kan uppdatera statusar som att du är hemma – baserat på att du återvänder till samma plats flera nätter i rad och hur mycket batteritid du har samt nätverksanslutning.

Facebooks monopol

Threads Instagram Facebook WhatsApp appar.seFacebook-familjen består som bekant av FB – statusuppdateringar, Instagram – bilder, Messenger och WhatsApp – meddelanden samt den senast tillökningen med Threads – bilder/chatt till utvalda vänner. Målet med detta tros vara att alla chattfunktioner i deras appar ska bli helt kompatibla. På ytan ser Threads ut att bara vara en förlängning av Instagrams funktion ”nära vänner” och tillåter dig att dela innehåll med utvalda grupper eller specifika personer.

Ps undrar du varför följer funktionen på Instagram är borta så har vi skrivit en artikel om det här.

Denna nya sociala medieplattform ska var ett alternativ med fokus på individers integritet. Såklart har det spekulerats i att detta bara är ytterligare ett sätt för Facebook att samla ännu mer data om användarna.

Det här med Auto Status kan såklart vara bra. T.ex. om föräldrar vill se vart deras barn är och slippa bli
oroliga om mobilen är urladdad, men på samma sätt kan detta missbrukas t.ex om någon tvingas ha funktion på mot sin vilja. Samma dilemma tekniken jämt och ständigt ger oss är om den gör mer nytta än skada?

Threads app store

Threads

Bli först med att kommentera

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.