TIK TOK som tar över värden!

woman in white sleeveless shirt and blue denim skirt holding black smartphone
Photo by Artem Podrez on Pexels.com

TIK TOK

Tik Toks är en ultimatpattform för korta klipp och mest lik om man ska jämföra är de nu nerlagda Vine. Det är en sociala medier app, populärast av ungdomar 11-16år. Appen används till att skapa korta videos om 15 sek och filma live, hur detta ska visualiseras är upp till kreatören själv att bestämma. Mycket av de som göras är främst underhållande som musik, dans, roliga klipp och lipsynk.

Live går snabbt

Framgångssagan för Tik Tok – förutom 1miljar i budget – är lätta att använda och är underhållande. Som de själva skriver ”livet går snabbt, så till att ta vara på varje sekund” och ”det händer på riktigt, det är ofiltrerat.” Appen skapar ett personligt flöde till varje användare baserat på smak och gillande, exempel på populära kategorier är dans, Vlog, komedi, mat, DIY och djur. När du skapar egna korta filmer kan du lägga till effekter, klistermärken, musik, ljudeffekter, emojis och ansiktsfilter med mera. Du kan synka dina läppar till låtar eller filmcitat och klippa, sammanfoga och duplicera dina videos.

Yngre public

Åldersgränsen för appen är 13år men de är inte ovanligt med yngre förekommande användare. Som alltid när en ett forum används av yngre personer i synnerhet finns det också en riska att de används av andra personer med felaktiga syften som groomin, näthat och stalking. En risk med just Tik Tok är att de finns en trigger att utföra farliga saker framför sin mobilkamera eller får kontakt med människor som inte är de det utger sig för. Förutom att själv prata om detta med dina barn och se till att de vågar berätta för dig om de nått som händer på sociala medier överlag. Generellt tips till Tik TOK, FB, Snapchat och Instagram m.fl. är att ställa in tillgången till innehållet på sociala medier genom att själv godkänna följare/vänner och bara tillåta privata meddelanden. Med cirka 13miljoner uppladdningar av videos dagligen är det en svår uppgift övervaka allt som läggs upp.

Värdens högst värderade Start Up

Tik Tok är värdens högst värderade Start up, lanserad av Bytedance i september 2016. Det Kinesiska moderbolaget köpte upp den redan etablerade mucial.ly – där man skapade läppsynkvideors – och alla deras befintliga användare för 1miljad dollar. Efter uppköpet bytt de namn till Tik Tok, som det också ändrades till i alla smartphones. Syftet med uppköpet var att expandera utanför Kina och det lyckades de också med, då det är en av värdens mest nerladdade appar med över 500miljoner nerladdningar och användare i 150 länder. Tik Tok finns till Android och Iphone, de är köp i appar från 11kr/objekt och tar upp 61,08MB av minnet.

Facebook utmanar med Lazzo

Facebook vill inte vara sämre utan i smyg lanserat en Utmanare Lazzo, vilket blir en spännande utveckling att följa. Det är inte första gången Facebook verkar köra stenhårt på satt skapa monopol, det gjordes förut med uppköpet av instagram och deras lansering av Threads som utmanare till Snapchat. Vi har innan skrivit om Threads och vill du läsa mer kan du göra det i länken…

Tvillingar gör succé

Lisa och Lena, två identiska tvillingar från Tyskland är störst på Tik Tok med över 1miljad hjärtan på sina videos! För att jämföra deras storlek kan vi ta t.ex. Beyoncé som la upp en bild på att hon väntade barn och fick inom ett dygn 6 miljoner likes, på samma tid fick tvillingarna 23miljoner likes Music.ly. Tvillingar verkar vara ett bra koncept på Tik Tok det svenska kontot som är störst på Tik Tok är tvillingarna med användarnamnet Izandelle. Flickorna heter Iza och Elle Chryssanthander och har nästa 5 miljner följare. Andra stora konton du bör känna till om du vill ha koll på Tik Tok är Lorengray med 33 mljoner följare och gör alla utmaningar som hon får. Jiffpom är ett Tik Tok konto med en hund som gör tricks i små tröjor.

Bli först med att kommentera

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.