29 november 2021 är det dags för årets Cyber Monday

cyber monday sale sign beside a computer mouse
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Cyber Monday är e-handelns egna Black Friday. Traditionen säger att denna dag har mer fokus på elektronik. Är du exempelvis ute efter en ny mobil eller hörlurar så ska du hålla utkik efter rabatter och erbjudanden den 29 november.

woman holding black smartphone with black case
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

När Black Friday och Black Week är slut behöver du inte bli ledsen. Då infaller nämligen Cyber Monday. Cyber Monday är alltid tre dagar efter Black Friday. I år är Cyber Monday måndagen den 29 november. Som sagt är fokus främst på handel online och elektronik. Men även butiker som inte säljer elektronik brukar ha erbjudanden under Cyber Monday.

white earphones on black surface
Photo by Soulful Pizza on Pexels.com

Vad är Cyber Monday?

Fenomenen Black Friday och Cyber Monday kommer från USA men idag är det flertalet länder som har anammat dessa fenomen. Cyber Monday infaller alltid första måndagen efter Thanksgiving. Thanksgiving firas i USA den fjärde torsdagen i november och Black Friday infaller alltid dagen efter Thanksgiving . Cyber Monday är främst inriktat på e-handel.

red balloon
Photo by Polina Tankilevitch on Pexels.com

Från början var det främst fokus på elektronik och handel online under Cyber Monday men gränserna har börjat suddats ut något. Idag är det många butiker som inte säljer elektronik som också har erbjudanden och det är en stor dag för e-handel men även fysiska butiker kan ha rea och erbjudanden under Cyber Monday. För många så ses Cyber Monday som startskottet på julhandeln online.

minimalist photography of a red and green christmas gift box
Photo by Jill Wellington on Pexels.com

Undvik att bli lurad

Passa på att handla julklappar eller en ny dator om du behöver det under Cyber Monday. Men som för Black Friday så gäller det att ha koll och det är bra att vara förberedd. Alla priser kanske inte är så låga som de verkar. För att du ska undvika att bli lurad på Cyber Monday så har vi listat några tips nedan:

assorted iphone lot
Photo by Gabriel Freytez on Pexels.com

Våra tips

  • Var förberedd
  • Följ dina favoritbutiker på sociala medier
  • Kolla utbudet i olika butiker i förväg
  • Skapa en inköpslista innan Cyber Monday
  • Ha en budget
  • Ha koll på priser och prishistorik
  • Kolla upp garantier och villkor för exempelvis öppet köp
  • Läs recensioner om webbutiken
  • Granska hemsidan du beställer från
black dslr camera on white surface
Photo by Pixabay on Pexels.com

Var förberedd och ha en budget och en inköpslista. Förbered dig och kolla upp utbudet hos olika butiker. Har butikerna/hemsidan de produkter som du är intresserad av? Tänk efter en extra gång innan du genomför köpet. Det är lätt att lockas av låga priser men är det verkligen en produkt som du behöver eller hade tänkt att köpa? Ett annat tips är att följa dina favoritbutiker på sociala medier så att du inte missar några erbjudanden. Vi rekommenderar att du tar del av kundrecensioner och att du granskar hemsidan du beställer från speciellt om du beställer från en okänd sida. Finns det kontaktuppgifter till företaget på hemsidan? Finns information om köp – och leveransvillkor etc…

cardboard box with red ribbon beside a sale sign
Photo by Max Fischer on Pexels.com

Jämför pris med Prisjakt och PriceRunner

För att veta om butikerna använder lockpriser eller inte är det bra att ha koll på priser. Kolla prishistorik och bevaka priserna. Vi rekommenderar att du kollar på apparna Prisjakt och PriceRunner. Prisjakt är en app som jämför produkter och priser. Innan du genomför ditt köp är det bra att göra en jämförelse och att ha koll på priset. Genom att använda Prisjakts jämförelsetjänster kan du göra ett smartare och bättre köp. PriceRunner är en app som erbjuder jämförelsetjänster över priser och produkter. PriceRunner hjälper dig att hitta det lägsta priset och det bästa inköpsstället.

person in beige long sleeve shirt using macbook pro
Photo by cottonbro on Pexels.com

Bakgrund till Cyber Monday

Det sägs att Cyber Monday uppkom för att det var flertalet amerikaner som hade dålig och långsam internetuppkoppling hemma. En tid innan Cyber Monday vanligen dagarna runt Thanksgiving kollade de upp varor i butiken och fönstershoppade. När de sedan kom till arbetet på måndagen så gjorde de sina fynd när de hade tillgång till snabbare internet. Idag är problemet med dålig uppkoppling inte lika utbrett men traditionen med Cyber Monday lever kvar och har spridit sig världen över.

Hoppas att du gör bra fynd under Cyber Monday. Cyber Monday är e-handelns egna Black Friday. Handla online och slipp, stress, köer och trängsel!

Bli först med att kommentera

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.