Rapportera mobbning med appen Speak Up

Speak Up är en app till för elever att kunna rapportera när mobbning förekommer i skolan. 

En fråga som man ständigt återkommer till när man pratar om mobbning är hur man inom skolan ska bli bättre på att arbeta förebyggande och åtgärdande. Speak Up ger skolor möjlighet att förebygga kränkningar och mobbning på och utanför nätet. När elever rapporterar incidenter via appen eller på nätet, hjälper de inte bara oskyldiga mobbnings- och nätmobbningsoffer, utan de får även möjlighet att stå upp för sig själva.

– Det här är ett verktyg för barn och ungdomar som förenklar rapporteringen av mobbning och kränkningar både på skolgården och online, förklarar Tobias Wernius, som utvecklat appen.

Genom att skicka in en rapport där man beskriver en händelse eller tar en skärmdump på elaka kommentarer som kretsar kring en viss person online, kan ungdomarna hjälpa sig själv och andra. Appen är tänkt att finnas till som ett extra verktyg för eleverna om de inte vill eller vågar gå direkt till lärare eller rektor.

– Alla kränkningar sker inte alltid på skolan, de kan likväl ta plats när man är på väg från eller till skolan, såväl som på fritiden. Därför är appen effektiv även då, eftersom ungdomarna oftast alltid bär med sig sina mobila enheter och på så vis kan rapportera från valfri plats, säger Tobias.

Han menar att de skolor som vill ta sitt ansvar för mobbning använder appen, men han berättar att det också finns de skolor som kan se appen som ett verktyg där rapporterna ger personalen information svart på vitt. Något som kan kännas skrämmande för de skolor där det redan finns en medvetenhet om att kränkningar faktiskt förekommer, och med en app som den här kommer de få dokumenterat allt som förekommer. Ja, skrämmande, kan många skolor nog tycka eftersom de enligt lag måste ta tag i mobbningen istället för att blunda för problemen.

För att läsa mer om SpeakUP klicka här!

funkar appen 

• Enkel nerladdning. Appen är enkel att ladda ner till mobila enheter, vilket gör det lätta- re för elever att effektivt rapportera om mobbning.

• Möjlighet att bifoga bilder. Appen tillåter elever att kunna bifoga en bild på en incident som skett eller en skärmdump av ett inlägg från sociala plattformar.

• Rapportera anonymt. Elever kan välja att rapportera anonymt.

• Administratören tar del av rapporterna. De rapporter som skickas från elever ser administratören som sedan agerar utifrån åtgärder som anses lämpliga.

Bli först med att kommentera

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.